Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till "Zeke"

Annons

Snälla rara, om det är några som ser rovdjur, eller störs av deras närvaro, så är det väl just befolkningen på landet.

Tror du att de kontaktar medierna och rapporterar om varenda observation de gör? Då skulle tidningarna få skriva om det i så stor grad att nyhetsvärdet försvann.

Folk på landet ser både varg, lo och björn. Varför tror du att bönderna måste ha speciella vargstängsel runt kohagarna, med högre strömstyrka, som länsstyrelsen betalade dessutom? Det är ett tyst medgivande att det finns problem.

Och inte vågar föräldrar släppa iväg sina tonåringar på ridturer i skogen på samma sätt längre, eftersom risken är stor att möta en björn.

När travtränarna är ute med sina hästar efter skogsvägarna, är de rädda att hästen ska få vittring på rovdjur och skena iväg.

Du skriver att "djur som faktiskt sköter ekologins samspel som det är tänkt".

Förvisso. Men det skulle man ha tänkt på inann man planterade ut rovdjuren. Det finns nämligen inte längre så pass livskraftiga stammar av vilt att det räcker till både rovdjur och jägare.

Vi har cirka 1,5 rådjur per tusen hektar i dessa trakter. Älgstammen har sjunkit och om skogsbolagen fick som de ville, skulle det väl inte finnas någon älg. Men samtidigt tjänar de massor av pengar på jägarna, som får betala samma dyra summa trots att det blir mindre älg att jaga.

"Vi måste lära oss leva med rovdjuren", säger förespråkarna. Visst, men vilken del av befolkningen då? Storstadsborna? Eller vi som kan vakna upp en vintermorgon och finna vargspår runt knutarna?

BARA UNDRAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons