Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till "Störande slarvfel"

Annons

Insändarskribenten Störande slarvfel 10/1 2017 beklagade sig över att det finns så många språkfel i DT och chefredaktör C-J Bergman svarade. Dock var Bergman lite väl ödmjuk i sitt svar, kan jag tycka.

Insändaren klagade på nedanstående mening: "Det är viktigt i dag, och kommer bli än viktigare". Insändarskribenten menar att kommatecknet skulle vara efter och, inte före. Hen tyckte även att ordet att skulle in före bli.

En annan mening var: "Inte minst när e-hälsan kommer utvecklas". Här ville skribenten att ordet att skulle in före ordet utvecklas. Ordet att är i dessa sammanhang är ett så kallat infinitivmärke. Framför vissa verb måste infinitivmärket finnas, men det är frivilligt att använda ordet att framför de flesta verben, som till exempel i meningarna ovan. Det går att använda, men det måste inte användas. Kommatecknet som insändarskribenten anser ska flyttas, ska flyttas i de flesta sammanhang, men inte nödvändigtvis i journalistiska texter.

I journalistiska texter används kommatecken i första hand för att ge läsaren en andningspaus och göra texten mer lättläst som i exemplet ovan. Insändarskribenten kanske inte tycker att det blir mer läsvänligt, men det är subjektivt. Insändarskribenten har alltså rätt, men även hen som har skrivit texten i artikeln har rätt. Språk är häftiga verktyg som alltid utvecklas!

Häftigt med språkutveckling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons