Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbritannien och euron

Annons

Häromdagen kom ett föga förvånande besked från den brittiska regeringen: man bedömer de ekonomiska villkor som ställts upp för ett brittiskt eurointräde inte vara uppfyllda.

Men så snart villkoren är uppfyllda ska Storbritannien gå med i valutaunionen, enligt finansminister Gordon Brown, eftersom euron skulle få stora positiva effekter på den brittiska ekonomin.

Den brittiska regeringen utmanar därmed de konservativa krafterna och populistiska euromotståndet. Det är modigt.

Att man i nuläget väljer att vänta med att byta pundet mot euron är inte särskilt märkligt. Den brittiska ekonomin är, till skillnad från den svenska, inte tillräckligt anpassad för ett medlemskap. Exempelvis skulle en räntesänkning i Storbritannien kunna leda till att fastighetsmarknaden kraschar.

Sverige har helt andra förutsättningar. Vår ekonomi är anpassad efter eurosamarbetets kriterier. Vi är, till skillnad från Storbritannien, ett litet land med en starkt exportberoende ekonomi.

De politiska och ekonomiska fördelarna med att införa euron gör att ett ja i höstens folkomröstning, skulle gynna oss svenskar i form av fler jobb och högre tillväxt. Låt inte britternas väntan bli också vår lott, rösta ja i höst för jobben och tillväxtens skull!

STEFAN BENGTSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons