Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

* Stor ökning av nybyggandet

Annons

Enligt Boverket kommer det att byggas strax över 500 bostäder i Dalarna. Det första halvåret i år ökade antalet nybyggda flerbostadshus i riket med 98 procent jämfört med förra året - en positiv utveckling som de rödgröna riskerar att bryta med sitt förslag om återinförda byggsubventioner. I värsta fall blir det byggstopp i väntan på nya subventioner.

Vi har haft subventioner tidigare och de har enbart inneburit högre byggpriser och hälften så många bostäder som i övriga Norden per invånare.

Vänsterpartierna anslår 500 miljoner kronor för byggsubventioner. Det kommer räcka till maximalt 4 000 bostäder, trots att redan nu är 6 500 planerade.

Eftersom de rödgröna subventionerna är betydligt mer förmånliga i storstäderna (2 500 kronor per kvadratmeter i Stockholm och 1 000 kronor per kvadratmeter i övriga landet) kommer en stor del av de 500 miljonerna att fördelas till storstäderna.

De rödgröna har råd att subventionera cirka 1 100 bostäder utanför storstäderna - i hela landet. Enbart en bråkdel av det kan komma Dalarna till del, långt ifrån de 500 som planeras nu utan subventioner.

Lennart Sacrédeus

Kristdemokraternas riksdagsman för Dalarna och förstanamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons