Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldanmälan efter inventering

Annons

Svar från Migrationsverket:

I artikeln "Utpekad för stöld" i Nya Ludvika Tidning den 20 juni hävdar en kvinna att Migrationsverket har gjort en felaktig polisanmälan för stöld. Ärendet gäller en asylsökande familj bosatt i Morgårdshammar i Smedjebackens kommun, som nu avvikit efter att ha fått negativt besked på sin asylansökan.

Med anledning av det vill Migrationsverket påpeka att lägenheten är inventerad innan familjen flyttade in. Det är alltså inte så att verket inte vet vad som fanns i lägen-

heten från början. Den är också inventerad efter det att familjen flyttat ut. De inventarier som är anmälda stulna är vad som faktiskt har försvunnit under denna tid. Det kan också konstateras att lägenheten var låst när Migrationsverkets personal anlände efter det att familjen flyttat ut. I övrigt anser verket att denna fråga nu är ett ärende för polis och åklagare.

Kritik framförs också mot att de asylsökande inte har någon mat i lägenheten när de anländer. De allra flesta nytillkomna har dock försetts med pengar på den transitenhet de kommer ifrån och mataffären i Smedjebacken har enligt uppgift öppet till åtta på kvällen.

Slutligen är påståendet att Sveriges riksdag och regering har beslutat "att vi ska ta emot ett antal flyktingar per år" felaktigt, om man med det menar att det skulle vara bestämt hur många asyl-sökande som ska komma. Migrationsverkets verksamhet är extremt svårplanerad bland annat för att ingen kan säga i förväg hur många asyl-sökande som kommer, eller när de kommer.

Detta har ibland lett till mindre önskvärda situationer, som att verket har tvingats att snabböppna på orter i Dalarna utan den förankring och information vi egentligen eftersträvar. Vi har i dessa fall inte sett något alternativ, då vi är skyldiga att se till att de asylsökande får tak över huvudet även i en situation då antalet asylsökande fördubblas på bara två år.

JAKOB LARSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons