Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistik om prio-1-bilarna

Annons

Nu borde väl snart de sista politiska motståndarna till prio-1-

verksamheten i Dalarna (akutbilarna och de så kallade prio-1-

bilarna) ge upp? IVPA (I Väntan På Ambulans) som verksamheten egentligen heter utförde 486 uppdrag under 2002, detta endast på de sju stationer som finns i området med namnet Dala-Mitt.

140 utryckningar i Säter, 66

i Stora Skedvi, 37 i Gustafs, 52

i Bjursås, 47 i Enviken, 36

i Grycksbo och hela 137 utryckningar i Svärdsjö. Detta enligt den statistik jag just fått av ansvarig läkare. Han berättar att 30 procent av utryckningarna gäller bröstsmärtor, 20 procent gäller fall med så kallad beteendepåverkan och 19 procent gäller andningssvårigheter. Övrigt är diabetestillstånd, kramper och allergier.

Räddningstjänsten har också i 12 procent av fallen kunnat dirigera ambulansen så att den förkortat sin körtid till den nödställde. Läkaren konstaterar också att "deltidsbrandmännen har fortsatt den positiva utvecklingen vad gäller sina roller i mötet med den drabbade och dennes anhöriga".

Det finns pengar till den här verksamheten. Den är viktigare än då Landstinget Dalarna exempelvis nyligen satsade 586 000 kronor, på en bok om sig själv!

Nu väntar vi på att defibrillatorerna till räddningsbilarna i Dalarna ska komma - allt för dalfolkets bästa. Det har varit en tung kamp för de här bilarna, motståndarna har varit många.

ROLF GUNNARSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons