Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stat kontra privat

Annons

ASEA hade gått under om inte den svenska staten hade gjort stora beställningar av till exempel transformatorer (Vattenfall) och tåg (SJ). Byggindustrin blomstrade när miljonprogrammet genomfördes på 1960-talet.

Då stod AP-fonderna, statliga allmänna medel, för finansieringen. Liknande är historien i till exempel Tyskland och så är läget i Tyskland idag.

Det nya projektet Transrapid, världens modernaste tåg med toppfart på minst 5 00 kilometer i timmen, blev verklighet endast tack vare den kinesiska staten och i någon mån den tyska staten. Statliga garantier ligger bakom de flesta större byggprojekten i Sverige.

Vi har statskapitalism i Sverige, Tyskland och andra högt utvecklande länder. De privata företag som har bildats de senaste tio åren i Sverige är egentligen offentliga företag som drivs på entreprenad.

Lenin menade redan för över 80 år sedan att privatkapitalismen med nödvändighet blir statskapitalism. Han menade också att statskapitalismen är en högre och mer utvecklad form av kapitalism. Det är omöjligt att komma från Marx utvecklingsteorier.Den avreglerings- och privatiseringspolitik som nu bedrivs i Sverige och EU är bara fruktlösa och rent reaktionära försök att vrida tillbaka tiden till kapitalismens barndom, då det rådde fri konkurrens och kapitalismen var progressiv.

Det går inte heller att hänvisa till socialismens fall i Sovjetunionen. Tsar-Ryssland var en totalt efterbliven trälstat före revolutionen. Lenin väntade att revolutionen skulle utbryta i det mest utvecklade kapitalistiska landet, Tyskland.

Man bör i princip jämföra varje land för sig, med sig själv, liksom det kapitalistiska Ryssland endast bör jämföras med Sovjetunionen. Det kapitalistiska Ryssland är ett tragiskt exempel på en exempellös nedgång i alla avseenden: kultur, välstånd, medicin, socialväsen med mera.

Att privata företag skulle vara mer effektiva än statliga företag är bara ovetenskapliga antaganden. Ett privat företag, liksom ett offentligt ägt företag, kan gå dåligt eller bra beroende på yttre opåverkbara omständigheter eller på grund av dålig organisation, dålig arbetsledning etcetera.

Vad jag vill komma till är att Ludvikas näringsliv och framtid är ett ansvar som ska tas av riksdagen, den instans som via demokratiska mandat styr staten.

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons