Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ upp för Borelius

Annons

Mycket har skrivits på denna sida om sjukvården. Men en sak borde hamna i blixtljuset. Nämligen om Ronny Borelius, 51 år, som varit privatläkare i 22 år i Leksand.

Mer än 2 400 leksingar är beroende av honom som genom hårt målmedvetet arbete hjälper 20-26 patienter per dag. Första halvåret i år hade han 2 779 patientbesök.

En offentlig husläkare i kommunen har bara ca 1 600 patienter och 12-14 patienter per dag. Landstinget har försökt övertala dem att ta hand om 2 000 patienter men utan framgång.

De offentliga läkarna har inga kostnader för hyra, personal, administration, semester, socialt trygghetsnät. Kostnader som Borelius får stå för själv.

Ändå vill landstinget göra det ekonomiskt omöjligt för Borelius att arbeta mer än åtta månader per år. Årets sista fyra månader står hans patienter utan läkare som känner till deras hälsotillstånd. Och han själv utan inkomst.

Tycker leksingarna detta är rimligt och mänskligt? Varje patient vill tas om hand av någon han känner och litar på. Hör av er, ni som har Borelius som läkare. Protestlistor finns utlagda på många ställen i Leksand.

ERIC AF WETTERSTEDT UTAN HUSLÄKARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons