Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå upp mot cruising

Annons

Heja Christian von Sydow (sidan 5, FK, 1 augusti) som vågar stå upp mot cruisingen i Falun. Att utsläppen i första hand är ett hälsoproblem är inget bra argument! Få saker är så viktiga som människors hälsa, och även bullret från bilarna påverkar hälsan hos dem som är i närheten. Självklart är cruisingen också ett miljöproblem, även om bidraget lokalt är litet. Miljöfrågor handlar dock väldigt ofta om många bäckar små och om att tänka globalt och agera lokalt.

Själv har jag aldrig varit i Falun under cruisingen, men om man försöker ta sig genom Rättvik under cruisingen där, förstår man lätt att det inte bara är bilarna som deltar i själva cruisingen som släpper ut luftföroreningar. Även den ordinarie trafiken blir stillastående och släpper ut mer avgaser. Låt vara att de bilarna troligtvis har bättre avgasrening och lägre bränsleförbrukning än de gamla veteranbilarna.

Cruisingen är också ett problem i fråga om de signaler som sänds ut. Via politiker, lokala arrangörer och media får folk budskapet att det inte är så farligt att köra en gammal bränsleslukande bil, att en kort tur med bilen genom stan inte bidrar nämnvärt till klimatförändringarna. Detta budskap motsäger den viktiga information som myndigheter och bilförsäljare försöker påtala - nämligen att klimatförändringarna är här, och att varje bidrag till att minska effekten är värdefullt. Varje gång du lämnar bilen hemma och tar cykeln i stället räknas. Varje försåld bil med alternativt bränsle är värdefull. Varje kommun som låter bli att anordna koldioxidbelastande evenemang är en gudagåva!

Annelie Mattson-Djos

medlem i miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons