Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprids dvärgbandmasken via vargspillning?

Annons

I radioprogrammet Naturbruk, omnämndes en dvärgbandmask som finns hos räv. Denna parasit finns framför allt i Centraleuropa.

En professor från SVA i Uppsala som intervjuades i programmet kunde berätta att ungefär 200 personer per år blir smittade.

Bärare av bandmasken är rävar och hundar. Mellanvärdar är i första hand gnagare.

Genom att rävar och hundar äter smågnagare förs smittan vidare. Hos människan är det främst levern som infekteras.

Inkubationstiden, det vill säga tiden från människan får i sig maskäggen tills sjukdomen bryter ut, kan röra sig upp emot tio år. Sjukdomen är obotlig men har inte påträffats i Sverige.

Vad som inte nämndes i programmet var att en släkting till rävens dvärgbandmask som kallas hundens dvärgbandmask, finns inom landets gränser och har påträffats hos renar.

Gemensamt för fyndplatserna är att vargar funnits på markerna. Det är med största sannolikhet med vargarnas nedsmittade exkrementer som smittspridningen skett.

Vargar är mycket effektiva spridare av dessa parasiter på grund av att en varg kan tillryggalägga upp till tio mil på en natt.

Varifrån kommer bandmasksmittan i Sverige?

En teori är att det är illegalt importerade vargar från Estland som utan vistelse i karantän, eller ens avmaskning, släppts direkt ut i naturen.

ODD FOLLSTAD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons