Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart flödar fiskbajset

Annons

Kommunstyrelsen i Leksand har sagt ja till att en av Sveriges största fiskodlingar ska få finnas några hundra meter från strandpromenaden och inom klart lukthåll från Orsandbaden som är ett centrum för den för Leksand så viktiga turismen.

Det handlar om 600 ton fisk som ska odlas varje år. Det motsvarar lika stor vikt som 8 000 sjuttiofemkilos personer. Då förstår alla att det blir en väldig massa fiskbajs som kommer att flöda under ytan på den idylliska Österdalälven. Och att det blir en rejäl gödseleffekt utefter älven och inte minst i Insjön där strömfåran breddas.

Det är obegripligt hur centerpartiet i Leksand kan riskera att förlora en stor del av sommarturismen för några få arbetstillfällen och för att ett företag ska tjäna stora pengar.

Nuvarande odling är på 125 ton om året vilket är mer än tillräckligt på den plats där odlingen ligger. Det är bara att hoppas att länsstyrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet är visare än de lokalpolitiker som nu inte velat värna om närmiljön.

Leksandspolitikerna hade verkligen chansen eftersom det är på kommunens vatten som odlingen ligger.

Blir det allvarliga luktproblem, algblomning med mera så kommer Leksand att ha dragit på sig ett vanrykte som turistort. Det ryktet kommer att hålla i sig många år framåt.

Det kanske är läge för politikerna i Rättvik att bygga ut sin camping? Det är beklagligt att en så stor miljöfråga som berör så många nästan helt glömts bort i medierna och i den lokala debatten.

BLIVANDE RÄTTVIKSBO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons