Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutreplik från We Effect

/
  • Klimatförändringarna drabbar fattiga länder hårdare, just för att de är fattiga. På bilden Chonile Mudenda Noole, mjölkbonde i Zambia och medlem i organisationen DAZ, som får stöd av We Effect.

Annons

Klimatförändringarna drabbar i första hand världens fattigaste länder och människorna som bor där. Det är väl känt genom rapporter från FN:s klimatpanel och Världsbanken. We Effect ser också dagligen exempel på det i de 24 länder där vi arbetar med långsiktigt bistånd. När Lars Kamél i sin replik (Dalarnas Tidningar 16/11) påstår motsatsen blandar han ihop begreppen.

Det är möjligt att klimatförändringarna kommer att leda till en marginellt större temperaturhöjning i Sverige än i Malawi. Men en temperaturhöjning i Sverige leder sannolikt till ett behagligare klimat och större skördar. I ett land som Malawi, där torka redan är en utmaning för jordbruket, leder istället en liten temperaturhöjning till minskade skördar. I Sverige är vi inte beroende av det vi själva producerar i jordbruket för att överleva. Det är man i Malawi. Ett kilo majs mindre gör att någon går och lägger sig hungrig. Ett ton majs mindre gör att människor riskerar att svälta.

Minskar den nationella jordbruksproduktionen i Sverige med tio procent kommer vi knappt ens att märka det. Sker motsvarande i Malawi blir resultatet en hungerkatastrof. Det är förklaringen till varför fattiga länder drabbas hårdast och till varför de behöver stöd från rikare länder som Sverige för att klara omställningen till ett varmare klimat.

Anneli Rogeman

vd We Effect

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons