Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta att gulla med rovdjuren

Annons

Nu har vi kommit till en punkt när vi måste få politikerna och Naturvårdsverket att inse att människor är mer värda än björn och varg.

Jag som fattat pennan har jobbat i skogen sedan 1959, de senaste 35 åren i olika skogstjänste-mannaroller, har dagligen varit i skogen och älskar mitt arbete.

I takt med de växande rovdjursstammarna har jag börjat känna olust att obeväpnad röra mig i rovdjursmarkerna, en känsla man inte hade under de första 30 åren i yrket.

Mina farhågor har i ett aktuellt fall ytterligare accentuerats genom en björnbiten kollega som med rådighet och tur klarade livet.

I familjekretsen har frun slutat plocka bär och svamp, barnbarnen från Stockholm vågar inte följa med till skogen efter ett nattligt björnbesök i byn.

Alla sorters naturupplevelser, inklusive jakt med drivande hund, hämmas av denna mycket underliga rovdjurspolitik, där stammarna av varg och björn ska byggas upp till nivåer som aldrig tidigare existerat i bygder där människor bott.

Den helt absurda björninvasionen i byarna inom Svärdsjö-Enviken-området är det senaste exemplet.

Jag anser att, om det ska finnas några människor kvar i skogsbygden, intensiv jakt ska utföras på både björn och varg så att antalet minskar och att rovdjuren skyr människovittring.

Vi vill ha tillbaka vår livskvalitet i skogsbygderna och som förut kunna röra oss obehindrat.

FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter bör kunna ställas mot de rovdjurskonventioner som för vår räkning skrivits under av miljöministern.

Våra förfäder kunde hålla rovdjuren ifrån sig med primitiva vapen. Varför ska inte vi också kunna det?

GÖSTA KVARNSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons