Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa apoteksmonopolet!

Annons

Häromkvällen fick jag migrän. Det händer inte ofta och är egentligen ganska snabbt botat, men nog så hemskt när det inträffar. Det var söndag och därför näst intill omöjligt att få tag på ett apotek som kunde sälja värktabletter. Nu hade jag dock turen att befinna mig i Stockolm och kunde på ett relativt lätt sätt komma till det dygnet runt öppna apoteket i city, det hade varit något krångligare om jag befunnit mig i Saxdalen.

Varför ska det var så svårt att få tag på huvudvärkstabletter? Varför har vi så få apotek med så dåliga öppettider? Kan det vara så att det statliga monopolet ger oss konsumenter en dålig service gällande tillgänglighet.

Sverige är det enda land i hela OECD som har ett apoteksmonopol. Dessutom är den svenska apotekstätheten påfallande låg och kötiderna är långa. Erfarenheter från bland annat Norge och Danmark visar att ökad mångfald leder till fler apotek, bättre tillgänglighet och service såväl i glesbygd som i storstad samt lägre läkemedelskostnader för den enskilde.

Det svenska apoteksmonopolet borde konkurrensutsättas, genom att licensierade butiker och apotek får rätt att verka på lika villkor. De privata alternativen ska leva upp till högt ställda krav på kunnande och även delta i upplysningskampanjer.

Receptfria läkemedel för rökavvänjning och mot åkommor som förkylning, huvudvärk med mera ska kunna säljas i vanliga affärer. Det skulle ge oss konsumenter den service vi faktiskt är befogade till!

Camilla Lindberg (fp)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons