Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå vakt om det kommunala självstyret

Annons

Den nye samordningsministern Pär Nuder kommer att tillsätta en stor och bred utredning som förutsättningslöst ska granska landstingens roll och det kommunala självstyret.

Sveriges traditionella system med stora självständiga myndigheter ska också ifrågasättas i utredningen. Det behövs säkert av flera anledningar.

Mycket har förändrats sedan Axel Oxenstiernas dagar, inte minst genom Sveriges medlemskap i EU. De mest betydelsefulla statsråden måste visst vara i Bryssel ett par dagar i veckan. Man frågar sig vad Sveriges riksdag får för uppgifter och betydelse i framtiden?

Intressant i Pär Nuders uttalande till media är "...kommer den nya utredningen få i uppdrag att föreslå förändringar som berör landsting och kommuner".

Vidare som svar på frågan om landstingen ska avskaffas säger Pär Nuder "det tror jag inte, men jag tycker vi ska ha en fördomsfri debatt kring de här frågorna".

Det är bra med en fördomsfri debatt, men nog är det mycket som talar för att landstingen upphör och arbetsuppgifterna fördelas på staten och kommunerna. Sjukvården borde väl ha samma huvudman och resurser i hela landet.

Det som i Pär Nuders uttalande väcker oro hos mig är: "Det kommunala självstyret är ingenting som är skrivet i sten".

Jag har inget emot att det kommunala självstyret ses över, men det får enligt min uppfattning inte försämras. På olika sätt håller socialdemokraterna på att urholka det kommunala självstyret.

Min åsikt är att när det gäller kommunernas angelägenheter ska kommunerna själva ha det reella inflytandet över besluten, inte regering och riksdag. Det är en stor demokratifråga.

Är det något som engagerar allmänheten politiskt så är det de kommunala frågorna. Här har de lokala politiska partierna en viktig gemensam fråga, nämligen att verka för en förstärkning av det kommunala självstyret.

Kommer de lokala politiska partierna att vara representerade i den utredning som Pär Nuder kommer att tillsätta? De lokala politiska partierna representerar ingen liten grupp medborgare i dag.

ULF ELGEMYR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons