Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda din mobiltelefon!

Annons

Jag läste i tidningen om hur man kan göra sin mobiltelefon oanvändbar för tjuvar och andra obehöriga användare genom att snabbt spärra både abonnemanget (SIM-kortet) och telefonen som sådan (IMEI-koden) om telefonen skulle hamna i orätta händer.

Det är alldeles utmärkt att det sprids information om detta. Vid många av de så kallade vardagsbrott som begås är nämligen en mobiltelefon det primära bytet. Så är fallet vid exempelvis inbrott i bil (det till antalet mest polisanmälda brottet i Sverige) liksom vid den vanligaste formen av rån, så kallat personrån, begångna av ungdomar och där de som utsätts för brotten oftast är andra ungdomar.

Om alla stulna mobiltelefoner gjordes oanvändbara, på det sätt som beskrivs i artikeln, skulle det bli ointressant att stjäla dem och följden skulle sannolikt bli att en avsevärd del av dessa brott upphörde.

Men om det nu är så lätt att stävja denna brottslighet, varför spärras då inte redan i dag samtliga stulna mobiltelefoner? Det finns fler orsaker till detta. Men om vi bortser från de fall som rör sig om rena bedrägerier, där syftet med att anmäla ett påstått brott bara är att med hjälp av försäkringspengar byta upp sig till en modernare telefon, handlar det nog mest om okunskap. Alldeles för få telefoninnehavare känner till hur lätt det är att "döda" sin telefon efter att man förlorat den. En annan viktig orsak är säkert också att man, även om man känner till hur systemet fungerar, inte har sin IMEI-kod (telefonens egen identitet) antecknad eller tillgänglig.

En god hjälp för detta är att - redan innan något hänt - låta registrera sin telefon i det riksomfattande register som finns för detta ändamål. För den ganska blygsamma årsavgiften får man, om telefonen skulle bli stulen eller på annat sätt komma på avvägar, hjälp med såväl spärrningen som anmälan till både polis och försäkringsbolag. Dessutom blir telefonen på detta sätt, via Stöldskyddsföreningen - SSF, sökbar för polisen i hela landet. På så sätt kan exempelvis en telefon som lämnats in som hittegods smidigt hitta tillbaka till sin rätte ägare, detta även om polisanmälan om stöld eller förlust ännu inte hunnit göras eller registreras hos polisen.

Staffan Gröndahl
VD, Svenska Stöldskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons