Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skröna eller sanning?

Annons

Svar till signaturen "Alfred" i FK 22 maj.

"Alfred" återger två berättelser om rovdjur. I det ena fallet rör det två gråhundar som släppts ut från en helikopter. Alfred antyder att det nog inte var gråhundar utan vargar. För varför skulle det annars finnas varg nu när det inte fanns förr? resonerar Alfred. Sanningen kan styrkas av "den polisman från Rättvik som ledde eftersöket" upplyser Alfred oss om. Klart som korvspad.

Nästa historia handlar om "en kvinna från Dådran" som stoppades på vägen av "en för henne okänd man". Kvinnan struntade modigt i detta och längre fram såg hon en bil med en släpvagn med texten "Grönklitts djurpark". Frågan Alfred ställer är: Vad gjorde bil och släp här? Svaret är uppenbart för Alfred. Då det var mörkt ute kan man ju inte ägna sig åt annat än att släppa ut björnar.

Dessa två berättelser liknar varandra mycket. I båda fallen får "någon" syn på något som bara måste ha med inplantering av rovdjur att göra. Vem denna någon är, är höljt i dunkel. Däremot får man reda på annat "fakta" i målet. Polismannen var från Rättvik, en myr i Orsa, kvinnan var från Dådran, klockan var 22.30, i höjd med Ungsjöbo etcetera. De liknar dessutom en annan historia väldigt mycket - den moderna vandringssägnen.

Bengt af Klintberg har i några läsvärda böcker beskrivit den moderna vandringssägnen. Sådana sägner handlar ofta om sådant man vet lite om; nymodigheter och dess risker, andra kulturers rysligheter och inte minst om invandrares konstighet i olika avseenden. En annan egenhet är att berättaren ofta tror på dem själv trots att det saknas varje tillstymmelse till bevis. I boken "Den stulna njuren" kan man på sidan 220 läsa en närmast identisk historia om rovdjursutsläpp, fast denna gång stod det "Borås Djurpark" på släpvagnen. Där ges även fler liknande exempel. Inget har gått att styrka trots ihärdigt arbete!

Alfred, du säger att sanningen måste fram och att du vill ha svar på dina frågor. Gott. Du säger även att plantera in vilda djur är förbjudet i svensk lag. Sant men det är förtal och hets mot invandrare också. Invandring av varg är ett faktum, det pågår en just nu!

Hjälp till att skingra dimmorna Alfred! Vid vilka datum inträffade händelserna? Vad hette mannen på myren? Vad heter polismannen i Rättik (har du hans direktnummer?) Vad heter kvinnan från Dådran? Vad heter du mer än Alfred? Om du inte vet svaret på dessa frågor, varför skrev du då din insändare?

MED HOPP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons