Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen - råvarubas eller arv att vårda

Annons

Skogen dominerar vårt land. Debatt om den och dess innehåll, flora och fauna, är rätt. Men det gäller att verka i tid. Annars försvinner mycket av skogens innehåll.

Det är temat i ordkriget mellan Rönning Torris Larsson. Jag har intresserat läst insändarna.

Var och en försvarar sin erfarenhet. Rönning ser den naturliga skogen, gammelskogen med dess artrikedom som ett bevarande intresse, ett arv att vårda.

Torris Lars ser mera till skogen som en råvarubas/ekonomisk faktor i näringslivet tillräckligt hänsynsfullt planerad naturvård.

Rönning försvarar något som håller på att gå förlorat, där är vetenskapen och naturintresserade eniga.

Han är ute fem i tolv, dock inte av egen försumlighet. Han brinner av iver att hinna före försvinnandet av arter. Att tillräckliga områden avsätts bevaras - för att detta, artbevarandet, ska vara möjligt.

Torris Lars har skogsekonomin som övergripande ledstjärna. Han ser naturhänsynen tillräcklig skogsägarna tar hänsyn. Han ser framtiden an med lugn.

Vi ska ge Rönning rätt i den här striden. Hans argument är hållbara. Han stöds av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet; Björn Söderbergs skrift "Skogsbrukets effekter på rödlistade arter", Torleif Ingelög, Tommy Lennartssons skrift "Åtgärder för att stärka biologisk mångfald i odlings- och skogslandskap".

Läs, se försvara, bevara, arvet allas ansvar!

J R PETTERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons