Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjut terror- björnarna men slopa höstjakten

Annons

Jag har aldrig sett en björn i skogen trots att jag befinner mig där så gott som dagligen. Undrar vad det beror på?

Jo, det kanske beror på att björnarna är skygga och söker sig bort från människan och har det naturliga beteende som björnar bör ha. Till hösten drar jägare ut för att skjuta dessa björnar och lägger ned stor möda på att till varje pris hålla björnstammen på en rimlig nivå.

Men är det rimligt att skjuta björnar som bär på det naturliga beteendet att vara skygg för människan? Kanske är det dags att tänka om vad det gäller björnjakt och med alla medel stoppa denna björnterror som pågår i Övertänger. Inte ska människan behöva vara rädd för att vistas på sin egen tomt och inte ska man få lov att gömma fågelfrön och andra "godsaker" eller stängsla soptunnor.

Risken finns att de här björnarna blir fler för varje år och att problemet växer så att någonting otäckt kan hända med många tragiska följder. Slopa höstjakten på björn och skjut i stället "terrorbjörnar" av det slag som härjar bland gårdar och skrämmer folk.

Politiker och övriga beslutsfattare inom jaktfrågor lever långt ifrån verkligheten och har svårt att föreställa sig hur det är att leva nära dessa djur och, som i mitt fall, dessutom ha skogen som arbetsfält.

Åmotsvargarna är ett annat stort problem som även där kommer att få oönskade konsekvenser om populationen ökar kraftigt och tillgången av föda minskar. Detta kommer att innebära att även vargar kommer att ty sig till lättåtkomlig föda såsom tamdjur, boskap med mera.

De enda som är glada i det här fallet är Stora Enso som med sitt stora skogsinnehav runt Åmot ser en möjlighet att få ha ungskogen orörd på grund av bristen på älg. Synd om alla älgjägare som tvingas att se sitt stora intresse spolierat på grund av rovdjurspolitik.

Visst ska vi ha björn och varg, men vi bör inte vara rädda att höja eller sänka avskjutningsnivån i takt med populationen. Som det är nu så vågar knappt beslutsfattare säga "skjut"!

SKOGSVÅRDSENTREPRENÖR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons