Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa Lyvicom och satsa på Karelen

Annons

Svar till Hans Berglund:

Förre stadsarkitekten vurmar igen för en utbyggnad av Lyviksberget. Drömmen om Lyvicom med höghastighetståg, helikopterlandningsbana, konferenshotell etcetera övergick i planer med 1 300 nya lägenheter i hyreshus, 250 villor, småbåtshamn, bussväg längs Väsman, hundratals arbetstillfällen.

Verkligheten är annorlunda. Idéer om en sådan expansion av Ludvika är orealistiska, behovet av nya lägenheter syns och syntes som överoptimistiskt. Verkligheten visar också att marken på Lyviksberget är flytbenägen, så stora delar av området kan inte utnyttjas alls.

VattenfIödet i marken kommer att tvinga fram tvärgående dräneringar. Marken är storblockig vilket gör exploateringen dyr. Marken lutar nio meter och industriägare vill oftast bygga på plan mark.

Att flytta jord kostar kring 60 kronor per kubikmeter. Allt detta innebär att industrimarken kommer att kosta cirka 100 kronor per kvadratmeter. Detta är ingen industriägare villig att betala. Det är mycket dyrare än villatomterna. Återstår en subventionering med åtskilliga miljoner av kommunen.

Det är här vi politiker kommer in. Är det Lyviksberget vi ska prioritera?

Får vi göra detta för enskilda företag? Att man redan lagt ner pengar på en rondell och avlopp, betyder inte att man skall kasta goda pengar efter dåliga. En planläggning av "Karelen" och området mellan ABB och Valhallaskolan hade påbörjats, men stoppades med hjälp av bland andra förre stadsarkitekten.

Skall vi inte hellre satsa på detta område?

Detta område ansågs tidigare lämpligt och billigt att exploatera som industrimark.

KJELL CARRANDER, FOLKPARTIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons