Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukförsäkringens två villkor

Annons

Svar till Birgitta Kolterjahn, den 27 juni

Med den starka vinkling som gjordes av mitt uttalande, i artikeln som du kommenterar i din insändare, kan jag förstå att det upplevdes som okänsligt. Det var aldrig min avsikt och jag har den största respekt för det lidande en sjukdom hos en nära anhörig innebär. Mitt uttalande är en del i ett längre resonemang och sammanhang. Det tror jag att du som före detta journalist väl förstår.

Ska vi ha kvar en allmän och obligatorisk försäkring där vi delar varandras bördor måste den grunda sig på ett tydligt regelverk. Sjukförsäkringen är tydlig. Den träder i kraft när två villkor är uppfyllda:

* Du har drabbats av sjukdom.

* Sjukdomen gör dig oförmögen att arbeta, helt eller delvis.

Din insändare tar fasta på det första kriteriet och, som du vet, står det i villkoren för sjukförsäkringen helt klart att enbart oförmåga att arbeta inte ger rätt till ersättning. Då träder istället andra delar av vårt samhälles trygghetssystem in.

Mina handläggare har den mycket svåra uppgiften att utifrån några delar av individens liv, sjukdomen och arbetet, bedöma om båda villkoren i sjukförsäkringen är uppfyllda. Därefter fattar de beslut om rätten till ersättning. Försäkringsläkarens roll är att hjälpa handläggaren att tolka de medicinska underlagen. De tar utgångspunkt i sina medicinska kunskaper. När så krävs anlitar försäkringskassans handläggare specialistkompetens.

Mikael Svensson

enhetschef

försäkringskassan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons