Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ och Siljansbanan

Annons

Måtte ingen låta lura sig av de svar som SJ:s presschef ger på FK-reporterns frågor om varför direkttågen Mora-Stockholm och omvänt försvunnit sommartid (måndag-fredag). Utifrån en taggig och mekaniskt upprepad försvarsposition försöker hon (mot bättre vetande?) argumentera för en sjuk sak och prata om någonting annat än det saken gäller.

Hon hävdar att anledningen till indragningarna är att resandet minskar på sommaren: under april reser 100 000 personer på hela sträckan Stockholm-Mora, men under juli endast 80 000. Men frågan var ju delen Borlänge-Mora (Siljansbanan), inte hela sträckan Stockholm-Mora!

Den högre siffran under vårmånaden beror förstås främst på alla affärsresenärer och studerande som då använder tåget och som i stor utsträckning har Borlänge eller Falun som mål.

Under sommaren är Siljans-banan däremot den sträcka som utnyttjas mest och som har en potential som SJ borde försöka att dra fördel av.

Passagerarna i de i Borlänge anslutande Reginatågen till/från Siljansområdet tvingas ofta tränga ihop sig i fulla eller till och med överfulla vagnar medan direkttågen till/från Stockholm i riktning mot Falun körs tämligen tomma.

Det är alltså uppenbart var behovet föreligger och det trots den försämrade service som SJ nu erbjuder och som rentav avskräcker en del från att ta tåget upp till Siljan. Nej, erkänn hederligt den faktiska orsaken till att Siljansbanan missgynnas: det är vagnarnas omlopp som styr planeringen, inte den efterfrågan som finns bland en resande allmänhet och det skulle vålla alltför stort omak att ändra på ett mönster man en gång bestämt sig för.

SJ:s presschef och andra ansvariga borde företa en studieresa till Siljansbygden sommartid. Man tycks vara helt omedveten om att det här området är ett av de hetaste i turist-Sverige och att varje sommar uppvisar nya rekordsiffror.

Många fler skulle lockas att ta tåget dit om SJ verkligen gick in för att ge fullgod service, bland annat i form av flera direkttåg Stockholm-Mora.

JOHN HELGANDER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons