Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan - ett nytt Molnbyggen

Annons

Så vitt undertecknad förstår gränsar väl sjön Siljan till fyra kommuner.

Men storebror Leksand tycks inte ta någon som helst hänsyn till att Orsa, Mora och Rättviks kommunmedborgare faktiskt har all anledning i världen att få ta del av det som ska hända med vattnet i Siljan. Och frågan är väl om inte även kommuner nedströms Siljan ska få ha ett ord med i

laget?

Det jag tänker på är naturligtvis den redan så omtalade fiskodlingen som inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att förvandla Siljan till ett nytt Molnbyggen.

De flesta Leksandsbor tror

säkert att lakvattenproblemet är ur världen vid Lindbodarnas soptipp bara för att kommunen stängt tippen.

Men faktum är att lakvattnet från tippen fortfarande dagligen pumpas orenat rakt ut i Siljan och kommer så att göras de närmaste trettio åren, eftersom ingen vuxen person vare sig vid reningsverket i Fornby eller i kommunalhuset har civilkurage nog att sätta stopp för det.

Lägger man ihop detta lakvatten med de miljöproblem som en fiskodling av den tilltänkta omfattningen kommer att medföra, så behöver man inte ha någon doktorshatt för att begripa vilka konsekvenser det får för Siljan.

Den tänkta kontrollen av fiskodlingen som Leksands kommunalråd pratar sig varm för i pressen, kommer med största sannolikhet att bli precis lika rigorös som kontrollen är vid Lindbodarna, det vill säga plus-minus-noll

OVE PETTERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons