Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriösa 3G-forskare motarbetas

Annons

I NLT den 16 maj står det: "Klart för 3G-master". Så långt inga konstigheter.

Men hur i h-e kan man i detta sammanhang hänvisa till Strålskyddsinstitutet (SSI)? Som om SSI på något som helst vis skulle vara tillförlitligt? Eller, för den delen, ens rumsrena?

SSI är den myndighet som tillsatte utredningen om "Elöverkänslighet och hälsorisker av elektromagnetiska fält". En utredning där två av tre personer - Ulf Bergqvist och Lena Hillert - samtidigt varit experter hos Telia Mobile AB.

En utredning som också lät bli att publicera 400 rapporter från människor som blivit sjuka av strålningen. Man hade lovat att publicera deras rapporter, men gjorde det inte. (Expressen 1 februari 2001).

Göran Lindelöf säger sig anse, att "de nya masterna strålar mycket mindre än vanliga mobilmaster". (NLT 16 maj).

Detta kan inte stämma. Hur skulle en ny teknik med tillräcklig styrka för att - i varje fall på sikt - sända bilder, kunna ge mindre strålning?

Att myndigheter ofta hånar och ifrågasätter det som den vanliga "lilla" människan hävdar, det är ett beklagligt oskick, men nytt? Icke. Men går myndigheter med flera inte väl långt i terrorism när ärliga, seriösa forskare hindras och motarbetas i sin gärning? Bara för att sanningen tydligen är en alltför het potatis för vissa?

Nu sägs det, att forskaren Olle Johansson, docent i neurovetenskap vid Karolinska institutet, skall bli fråntagen sina lokaler. Hoppas detta inte sker!

De sanningar han och andra seriösa forskare kommit fram till, är tydligen väldigt obehagliga för mobiltelefonins intressenter.

Är våra makthavare terrorister eller bara mindre vetande?

AGNETA WÄRN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons