Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent har (s)yndarna vaknat

Annons

Socialdemokraterna i Dalarna är äntligen på rätt väg. Man har sent omsider tvingats inse att det är långa köer och långa väntetider för att komma till vård.
Efter att i åratal i stort sett ha förnekat att det existerar väntetider och växande köer, och om det nu funnits sådana så har de inte utgjort något problem, så skriver bland andra Peter Hultkvist, s, i Borlänge att kösituationen inom vården är en av de allra största frågorna inför höstens val.
Det är en riktig iakttagelse och en bra insikt, som jag hoppas han kan förmedla till sina partibröder i landstinget, där man hittills under mandatperioden bara lyckats öka kölistorna och väntetiderna. Ett antal förslag från oppositionen för att minska väntetider har stoppats av socialdemokraterna och dess koalitionsbröder i vänstern.
Bland annat hade en enig opposition haft en gemensam motion om finansiell samverkan mellan försäkringskassans och landstingets pengar för att kapa väntelistorna röstats ned. Under trycket från vänsterpartiet så måste alla motioner genomgå en ideologisk marxistisk analys och i den processen blir det alltid stopp.
I den marxistiska analysen är politikernas grepp om vården alltid viktigare än sådana futiliteter som väntetider och kölistor. Vi avvaktar med spänning för att se, om Peter Hultkvists åsikter kommer att betyda någonting praktiskt, eller om det bara är ett inslag i den kommande valrörelsen.
Det är i alla fall bra, att det i alla fall finns en stark socialdemokrat, som kanske inser att det existerar ett problem, som man tidigare förnekat och i alla fall inte gjort någonting åt.
Som ett av de allra sista av Sveriges landsting, inför hotet av en tvingande lagstiftning, så har också till sist landstinget Dalarnas socialistiska majoritet ändrat sig, det är ju val i höst, och ger efter för ett gammalt borgerligt förslag om att ge Dalarnas befolkning samma chanser, som 90 procent av Sveriges befolkning redan har, nämligen att fritt få välja vård var som helst i landet. Det är också bra.
Peter Hultkvist har också sagt att vårdköerna skall vara helt borta före 2004 års slut. Det är också bra och skall man lyckas med det så får man också vackert ge avkall på en hel del andra marxistiska principer.
Tyvärr hjälper inte dessa löften de människor som redan i dag har stått något år redan i kö för sådant som man i andra landsting får hjälp med nästan direkt. Socialdemokraterna är på rätt väg ju fler borgerliga idéer inom hälso- och sjukvården man anammar.

BERNDT EKSTRÖM, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons