Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp med allergichocker

Annons

Den 24 februari 2003 redovisade Livsmedelsverket resultat från projektinriktad kontroll av salmonella i köttberedningar införda från annat EU-land.

Den riktade kontrollen utvisade att cirka 20 procent av de undersökta sändningarna med köttberedningar var salmonellabesmittade. Dessutom visade projektet att över hälften (alltså över 50 procent) av de sändningar som var positiva för salmonella var åtföljda av intyg som utvisade att de undersökts för salmonella i avsändarlandet med negativt resultat.

(I klartext betyder det senare att intygen var förfalskade). Livsmedelsverkets styrelse beslutade att från årsskiftet 2002-3003 upphäva ett antal svenska bestämmelser som gäller glassvaror, spannmåls- och bageriprodukter, ättika, köttvaror, matpotatis och svamp.

Förändringen innebär också att förbudet mot att använda mjölkprotein i köttvaror försvinner. Så har då EU:s makt tagit över snart sagt hela den svenska livsmedelslagstiftningen.

De nya direktiven ska minska kraven på produkterna för att öka rörligheten på den inre marknaden (Livsmedelsverket 2002). Det betyder att konsumenterna, du och jag, kommer att utsättas för faror i form av allergichocker om inte vi noggrant tar del av innehållsbeskrivningen på förpackningarna. Men kan barn och ungdomar det?

Om knappt ett år utvidgas EU med tio nya medlemmar. Då är det i princip fritt fram för den internationella brottsligheten in i Sverige och EU.

Vem litar längre på den politiska eliten? Gör du?

GÖRAN RÖNNING

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons