Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för nollningen på gymnasierna

Annons

Öppet brev till Sveriges elevråd, Elevorganisationen och Svea.

Det är första dagen på jobbet. De nyanställda är nyfikna och nervösa. Spända och förväntansfulla. Innanför dörren står chefen och fackklubben. De välkomnar, visar runt och förklarar hur det fungerar. Så här långt känner många igen sig.

Senare på dagen samlas de nya utanför personalingången och går iväg till en närliggande fotbollsplan för att ha roligt och lära känna varandra.

Väl på plats får de nya ställa sig tillsammans och "gamlingarna" kastar innehållet i sina matlådor över dem.

Mitt i målet står en tunna sillrens utspädd med surströmmingsspad, diskvatten från personalrummet, tvål från toaletten och annat flytande som har gått att uppbåda på arbetsplatsen.

De nyanställda får lägga sig på knä och blir sedan ihällda innehållet från tunnan. Kvällen är inte slut med det utan fortgår i samma "kamratliga" anda till mörkret faller.

Sannolikt känner nu inte många igen sig för så här fungerar inte inskolningen i arbetslivet. Och skulle någon få en tanke ens i närheten finns det en facklig organisation som protesterar och som tar den anställdes parti.

Däremot har vi de senaste dagarna fått klart för oss hur inskolning eller så kallad nollning kan gå till för nyblivna gymnasieelever.

Filmer från Ebersteinska gymnasiet i Norrköping har upprört och skapat debatt hos många. Andra är pinsamt medvetna om hur verkligheten faktiskt ser ut.

Lärare som har hört ryktena och kanske till och med sett delar av nollningen. Elevkårerna inte minst har ett ansvar för att de låter det ske. Som del i en elevkår är det ens förbannade skyldighet att stå emot trycket från avgångseleverna och stoppa nollningstrenden. De borde veta lika väl som andra att grupptrycket är som starkast när man befinner sig i en ny miljö, med nya människor, mån om att få en plats, att bli en i gänget.

Även om elevkårerna och elevorganisationerna runt om i Sverige inte ställde upp i valet den 15 september så väntar jag, och förmodligen många med mig, på

deras löfte att stoppa nollningen!

LENA HALLENGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons