Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på psykvård hellre än helikopter

Annons

En småländsk turist körde omkull och bröt benet i Sälenfjällen. Hon fördes med snöskoter till en helikopter som kunde plocka upp henne och flyga henne till Mora lasarett. Efter två dagars vård flögs hon till Jönköping för vidare transport till Värnamo. Hennes kostnad blev 200 kronor.

En trafikolycka i Ryggen, öster om Falun. Helikoptern flyger dit och hämtar en lindrigt skadad bilförare som kunde åkt ambulans.

Nu senast var det en bilolycka norr om Malung men helikoptern kunde inte lyfta på grund av vädret. Personerna fick åka polisbil och ambulans. De var lindrigt skadade.

Jag har hittills aldrig träffat någon inom vården som tycker att helikoptern är en god investering. En helikopter fanns tidigare att tillgå när man behövde den, men från ett fristående företag.

Vill Landstinget Dalarna rädda liv så ska man satsa på psykvården. I Dalarna begår cirka 50 personer självmord varje år. 1500 i hela landet. Vägtrafiken i hela landet kräver cirka 260 liv per år i olyckor.

Depression är en av sjukdomarna som har högst dödlighet. 15 procent av de som vårdas för depression tar senare sitt liv.

I stället för dyra vårdinsatser som är känsliga för dåligt väder kunde psykvården ges medel att öppna avdelningar för inläggning av patienter. Tiden då patienten börjar medicineras är riskabel eftersom depressionen oftast tilltar till dess att medicinen fungerar.

Lyssna på personalen, lyssna på patienterna, lyssna på deras anhöriga.

Satsa på psykvården.

Så räddar vi liv.

Thomas Fahlander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons