Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om moderaterna

Annons

Slutreplik till Johannes Nilsson:

Ungmoderaten Johannes Nilsson påstår att hans parti inte förespråkar privata skolor. Genom att leka med orden försöker han göra skillnad mellan "privatskolor" och "friskolor", trots att båda handlar om samma sak: Skolor som drivs av olika privata intressen istället för i offentlig regi.

På moderaternas hemsida kan man läsa: "Alternativet till höga skatter och offentligt finansierad 'vård, skola och omsorg' är emellertid inte låga skatter och sämre vård, skola och omsorg, utan snarare att människor får behålla mer pengar och själva välja privata alternativ."

Där har vi den moderata valfriheten: Mer privata alternativ! Låt plånboken bestämma! Det verkar alltså som att Johannes Nilsson är oense med sitt parti på den här punkten.

Vidare har han hävdat att jag inte är insatt i moderaternas politik, när jag bland annat påstått att den leder till slopat anställningsskydd och sänkta löner för de som har det sämst.

I moderaternas riksdagsmotion 1999/2000:Sk692 framgår följande: De lägsta lönerna måste sänkas. Detta kan ske genom att man sänker arbetslöshetsersättningen och gör den tidsbegränsad. Då tvingas människor att ta lägre betalda arbeten. Det kallas med ett finare ord att reservationslönerna måste sänkas.

Man kan påpeka att de lägsta kollektivavtalsenliga lönerna för vuxna heltidsarbetande i dag ligger omkring 13 000 kr. Ungdomar har mycket lägre löner. Det är dessa löner som moderaterna tycker är alldeles för höga.

I samma motion läser jag om moderaternas inställning till Lagen om anställningsskydd (LAS):

"LAS bör omarbetas från grunden. Den enskilde arbetstagaren skall ha ett grundläggande legalt skydd mot att bli avskedad på grunder som inte är sakliga. Däremot bör exempelvis turordningsreglerna slopas helt."

Om inte turordningsreglerna fanns skulle arbetsgivaren kunna sparka vem som helst när som helst. Om man slopar turordningsreglerna, tar man därför i praktiken bort anställningsskyddet helt.

Allt det här står skrivet svart på vitt, på moderaternas hemsida och i Riksdagens motionsarkiv. Det är inte svårt alls att kolla upp sådana fakta.

Johannes Nilsson fortsätter kanske att tro att det här är lögner, förvrängningar och fördomar om den moderata politiken. I så fall förstår jag honom. Det låter ju inte som någon trevlig politik. Men jag kan lova att det är precis det här hans parti står för.

JOHAN WESTER, ICKE-MODERAT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons