Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk volymen på bion

Annons

Till den som kommer att ansvara för "maskineriet" på den nya biografen i Ludvika.

Jag och många med mig undrar över varför ljudet under filmerna numera måste var så starkt så man baxnar.

Beror det på att man har så avancerade och stora ljudanläggningar som är överdimensionerade för lokalen, eller tror man att ungdomar vill ha så högt ljud - för man kan ju knappast tro att det är för "de döva".

Jag för min del tror att det är någon slags "Kejsarens nya kläder-effekt" - alla tror att alla andra tycker det är bra och därför inte törs klaga.

En gång lämnade mitt sällskap och jag lokalen i en paus i filmen, för vi stod inte ut med det dånande ljudet, vilket närmast kändes som en form av tortyr. Det var under "Sagan om ringen".

Men även en film som "Grabben i graven bredvid" ligger på gränsen till vad som känns obehagligt, och det är ju ändå en film som inte kräver starkt ljud för att budskapet ska nå fram, snarare tvärtom.

Jag har även frågat ungdomar i min omgivning om de tycker att ljudnivån är bra, och fått svaret att även de finner att ljudnivån är obehagligt hög ibland.

Om man inte har hörselproblem så får man väl snart om man gillar att gå på bio.

Jag vet en 16-årig kille som har öronproppar i varenda jacka på grund av att all musik och numera även biograf ljud måste vara så starkt - "annars kan man ju inte gå ut" var hans kommentar.

Problemet är tydligen "världsomspännande". Jag frågade min syster som bor på andra sidan Atlanten om hon brukar gå på bio.

"Nej, sist jag var på bio kändes det som huvudet skulle sprängas av det starka ljudet, så numera ser jag film bara på tv och video".

Nu undrar jag om någon kan svara på hur det kommer att bli på Ludvikas nya biograf som ska invigas i december i år?

Kan man se fram emot att kunna gå på bio - gärna även på alternativa tider för det finns folk som jobbar kvällar, helger och nätter - eller om man besviken kommer att gå därifrån med ett huvud som det ekar i och fortsättningen hålla sig till TV?

Jag vet inte vem det är som har ansvaret för detta, men det skulle vara mycket intressant med ett svar.
Biovän

Björn Biografer svarar:


Ljudet är en av de främsta anledningarna till att folk väljer att gå på bio istället för att se film hemma . Digitalt ljud och THX-klassning har varit har varit ett argument för oss i konkurrensen med tv och video. Detta gör att folk har förväntningar på ljudet.
Därmed är det också många som har synpunkter. Det den ene tycker är för högt tycker den andre är bra.
Vi har normer som vi rättar oss efter. Men naturligtvis är vi inte helt stelbenta utan maskinisten lyssnar av ljudet för varje föreställning och justerar det om det finns behov.
Ibland kan dock mixningen vara ett problem då det är stor nivåskillnad mellan vanligt tal och explosioner.
Detta kan vi inte göra något åt, utan detta är något som kommit till under efterbearbetningen av filmen, detta är en intention från filmens kreatörer.
Naturligtvis kan maskinisten göra vissa justeringar beroende av om till exempel salongen är full eller tom, men i stort sett är projektorerna förinställda så att det ska låta lika på samtliga biografer.
Anonyma mätningar har gjorts och dessa visar att vi hamnar under de nivåer som anses skadliga.
Vi beklagar att du stört dig på ljudet och kommer att prata med ansvarig maskinistpersonal på Saga så att de kollar ljudnivån extra.
Insändaren sätter vi upp på anslagstavlan i maskinrummet som en påminnelse.
Med vänlig hälsning
Björn Wallgren
Saga, Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons