Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk skatten för de rika

Annons

Det vore en välgärning om regeringen sänkte skatterna för de rika. Framförallt för att det skulle vara en rättvisereform. Det är de rika som i dag utsätts för de högsta skatterna. Så det är de som är mest förtryckta av skatterna. Så det är de som borde prioriteras högst när skattelättnader kommer på tal.

Dessutom skulle hela den svenska ekonomin förbättras om skatterna sänktes för de rika. De flesta rika är rikare än de flesta andra därför att de är mer produktiva än de flesta andra. Det är ju mest sådana nyckelgrupper som exempelvis bolagsdirektörerna, entreprenörerna, finansmännen, forskarna, ingenjörerna, läkarna etcetera som utgör de mest välbärgade. Det är de vars insatser betyder mest för ekonomin. Därför är det de som skulle höja produktionen mest om de inte hämmades så mycket av konfiskatoriska skatter.

Historiska erfarenheter visar att skattesänkningar för de rika faktiskt förbättrar ekonomin och ökar välfärden. President Kennedys skattesänkningar för de rika i början av 1960-talet följdes av en ekonomisk uppgång under resten av årtiondet. President Reagans skattesänkningar för de rika i början av 1980-talet följdes av en ekonomisk uppgång som fortsatte under hela 1990-talet.

En rejäl skattesänkning för de rika skulle därför vara både moralisk och praktisk.

HENRIK UNNÉ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons