Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhälle och näringsliv hör samman

Annons

Uppenbart är att vi i Dalarna tappat befolkning genom utflyttning men allra alvarligaste är det födelseunderskott vi har. Det föds många färre än vad som dör och det innebär att befolkningens genomsnitts ålder höjs för varje år som gått.

Anledningen till att det föds få barn har i sin tur sitt svar i att många kvinnor i fertil ålder tvingats flytta till Stockholm och andra överhettade storstadsområden i landet för att få jobb eller studera.

Om vi då anser att denna befolknings minskning måste upphöra finns egentligen bara en övergripande sak att göra nämligen att se till att Dalarna och övriga Bergslagsområdet blir attraktivt för mödrar, barn och familjer. Barnen och familjen måste stå i centrum när det gäller såväl skola, sjukvård, fritid, näringslivsutveckling med mera.

Det innebär att vi som politiker och samhällsbyggare måste ta större hänsyn till vad dessa familjer efterfrågar av samhälls service.

Näringslivsarbete i Dalarna och närliggande kommuner måste spänna även över den sociala sektorn.

Näringslivet går nämligen inte att utveckla med svag samhälls service, samhället går inte att utveckla med ett ensidigt eller svagt näringsliv.

Därför bör lösningen i vår negativa befolkningsspiral finnas i att vi politiskt stärker makten över samhällsutvecklingen och att vi seriösa politiker behåller makten och stoppar populistiska partier som till exempel moderaterna.

Denna politiska maktposition har inget egenvärde utan makten skall användas för att underlätta för en positiv näringslivsutveckling där samhället kan ställa upp med den service som krävs.

Ett sambälle som är tryggt för hela familjen och givetvis även för barnen skapar kreativitet i näringslivet och tryggar därmed jobben och Dalarnas och Bergslagens framtid.

Därför måste vi se till att riksdagen och Dalarnas politiska församlingar i kommande val inte styrs av egoismens företrädare som till exempel moderaterna.

- Om det tillhändelsevis finns någon politiker som tror att samhälle och näringsliv är varandras motpoler uppmanar jag dessa att tänka om eller lämna politiken.

- Om det mot förmodan finns företagare som tror att lösningen för ett positivt näringslivsklimat i Dalarna finns i att skapa ett svagt samhälle, uppmanar jag dessa företagare att tänka om eller bevisa sin trovärdighet genom att omedelbart upphöra med att utnyttja samhällets resurser som skola, sjukvård, äldreomsorg och dyligt samt att ej längre ta emot näringslivsstöd i olika former till exempel från länsstyrelsen och EU.

Jag är övertygad om att när såväl politiker och näringslivsföreträdare förstår det ömsesidiga beroendet av varandra så kan även områden som Dalarna och Bergslagen expandera och åter blomstra.

ROGER HEMMING

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons