Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta inte med Sverigedemokraterna - de vill ta ifrån människor medborgarskapet

Eftersom att Sverigedemokraterna har vuxit sig så stora och fortfarande växer frågar sig människor: om så många människor gillar SD, kan de verkligen vara så farliga? Självklart, skriver Catrine Berkevall, gymnasieelev.

Annons

Insändarskribenten  Catrine Berkevall poängterar att Sverigdemokraterna skriver såhär i sitt partiprogram:

Bara för att många människor stödjer ett parti betyder inte det att att de blir mindre farliga, tvärtom. Enligt en granskning som Expo har gjort, så har var tredje kandidat för SD visat stöd för aktörer som partiledningen pekat ut som “ideologiskt avvikande” , samtidigt låtsas partiet att de har gjort sig av med extremism och rasism.

Enligt SD är “folket” svenska medborgare men samtidigt så är de det enda partiet i svenska riksdagen som vill ha möjlighet att kunna ta ifrån människor det här medborgarskapet. I partiprogrammet formulerar de sig så här “På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet, eller kultur”.

Frågan vi kan ställa då är, för vilka ska denna demokrati gälla? Ska vi låta ett parti som Sverigedemokraterna bestämma om vi är värda vårt medborgarskap eller inte? Demokrati handlar om att alla människor ska vara lika värda och ha samma rättigheter och möjligheter att vara med och bestämma, rättigheterna står angivna i grundlagen. Det är viktigt att vi tar ställning, demokratin är något som vi har infört och därför måste vi också skydda den.

Därför vill jag uppmana våra svenska partier att tänka om en extra gång innan ni inleder ett samarbete med ett så tydligt odemokratiskt parti. Det är inte bara för er själva ni ska ta ett beslut utan det är för hela svenska folket.

Catrine Berkevall, gymnasieelev

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons