Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakkunnigläkarna, regeringens redskap

Annons

Så kallade sakkunnigläkare hos försäkringskassan och afa avgör om den skadade har fått sin skada genom arbetet eller om skadan kan skrivas bort som åldersrelaterad, vilket den ofta görs (90 procent).

Många av dessa läkare har ingen praktisk erfarenhet av fysiskt ansträngande och monotona arbetsuppgifter. Ett lysande exempel är den sakkunnigläkare som skrev bort en arbetsskada såsom åldersrelaterad. Han ansåg att det inte var någon större skillnad på flera års tungt skogsarbete och hans eget pysslande i trädgården under vår och höst. Eftersom denna läkare hade passerat pensionsåldern för länge sedan kan jag som lekman påstå, att var det någon som led av åldersrelaterad skada, så var det denne läkare.

Det är inte enbart kränkande för den skadade, det är också ett brott mot rättssäkerheten. Sakkunnigläkarens beslut gäller som lag bland myndigheterna.

Om skadan blir godkänd eller inte hänger bara på Sveriges ekonomi. Sakkunnigläkarna är ett av regeringens redskap för att hålla kostnaderna på en låg nivå.

HÅKAN TANGEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons