Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till expertmakt

Annons

Med en vettig utformning och tillräckligt med tid för genomförandet, är en gemensam europeisk valuta ingen omöjlighet. Men EMU är ingen vettig valutaunion.

EMU är ekonomiskt felkonstruerat och politiskt feltänkt. Ekonomiskt är det ett högriskprojekt, det konstaterade redan EMU-utredningen, som tydligt kan illustreras med vad som hände hösten -92. Då tillämpade vi EMU:s principer och resultatet var förödande för sysselsättning och ekonomin.

Politiskt bygger EMU på att expertmakt är mycket bättre än demokrati och ansvarsutkrävande. Det är därför regeringar, riksdagar och andra folkvalda församlingar inte får försöka påverka penningpolitiken, och det är därför EMU gör det omöjligt för en befolkning att i fria och allmänna val rösta fram en politik som sätter full sysselsättning som det viktigaste politiska målet. I EMU är det mycket låg inflation som är viktigare än allt annat.

De som aktivt arbetar för ett ja tar på sig ett stort ansvar, dels av ovan nämnda skäl, men också för att EMU introducerar ett styrelseskick här i landet som inte kommer att ha uppslutning av hela folket. Detta är en försummad aspekt av EMU-medlemskapet som borde uppmärksammas mera.

Göran Persson skyller jasidans dåliga siffror på okunskap, men arbetar - och underklass har kunskap om att när det krisar i ekonomi och politik då är det de som får betala priset.

BENGT-OLA RYTTAR, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons