Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stannar unga läkare

Annons

Sveriges yngre läkares förening (SYLF) har gjort en enkät om hur unga läkare ser på framtiden. Den visar att de yngre läkarna har andra värderingar och förväntningar än de äldre kollegorna och hela 87 procent av ST-läkarna kan tänka sig att arbeta i egen eller privat verksamhet.

Dessutom funderar hela 32 procent konkret på att flytta utomlands.

Hälften av de tillfrågade läkarna visar sig dessutom ha erfarenhet av arbete som läkare utanför landstinget. Med den synen på traditionell landstingsdriven sjukvård finns det all anledning att fundera över den framtida läkarförsörjningen här i Dalarna.

Här säger ju socialdemokraterna och vänstern nej till alla former av alternativ drift. För att klara framtidens vård krävs att vi politiker öppnar för mångfald och alternativ i sjukvården. Stopplagar och begränsningar för att förhindra och försvåra för alternativa driftsformer är i realiteten ett allvarligt hot mot framtidens sjukvård.

Personal och andra intresserade bör uppmuntras att ta över vårdverksamheter. Privata företag bör vara välkomna inslag inom sjukvården. Mångfald och privat drift av sjukvård är bra även för dem som arbetar inom vården, eftersom konkurrensen både stimulerar verksamhetsutveckling och skapar en flexibel arbetsmarknad för personalen.

Om dagens och framtidens unga läkare kräver en arbetsmarknad som präglas av alternativ och mångfald måste vi gå dem till mötes. Då måste alla politiker, oavsett politisk färg, våga släppa landstingsmonopolet och låta alla goda krafter bidra i utvecklingen av en väl fungerande vård.

JAN WIKLUND, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons