Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S kräver svar på viktiga frågor om borgerlig sjukvård

Annons

Väljarna i Dalarna har fått veta att de borgerliga partierna snickrat ihop en valplattform för sjukvården i Dalarna: "En ny start för Landstinget Dalarna".

Plattformens konstruktörer försöker sopa oenigheten under mattan och ge bilden av en samlad och enig borgerlighet. Därför ställer jag ett antal frågor som väljarna har rätt att få svar på.

Vilken gemensam syn har m, fp, c och kd på behovet av ökade och stabila intäkter för landstinget?

Vilken politik avser de borgerliga driva när det gäller kultur, utbildning, kollektivtrafik och stöd till ideella organisationer?

Vad ska hända med landstinget?

Moderaternas krav på att renodla landstingets verksamhet till att enbart avse sjukvård, kommenteras med orden "detta är en sak som får lösas efter valet". Det ger ju ingen som helst ledning för väljarna.

Lars Wennås, fp, fyller på med: "Nä, hälso- och sjukvård är den stora frågan. Där är det viktigt att vi är överens".

För att driva sjukvården behövs pengar. Moderaterna vill sänka landstingets intäkter med kanske 200 miljoner kronor årligen medan folkpartiet säger att det krävs mera pengar för att genomföra samma vårdgaranti som moderaterna talar om.

Birgitta Sacrédeus, kd, utlovade i en tv-debatt mera statliga pengar till landstinget.

När det gäller den viktiga frågan om pengar måste vi alla få svar från Lars Wennås, fp, Birgitta Sacrédeus, kd och Jaak Kerstell, c. Menar ni, liksom moderaterna, att landstinget kan klara sig med mindre pengar i framtiden än i dag?

Från moderat håll hävdas säkert att det är den ekonomiska tillväxten i samhället som ska ge mera pengar till vården.

Tror ni andra att det är sannolikt att det kommer att räcka till? Eller med andra ord, tror ni att den ekonomiska tillväxten kan komma att nå 7-9 procent årligen vilket är sjukvårdens behov om vi ska få pengar till anständiga löner, hänga med i teknikutvecklingen, ha råd med de bästa läkemedlen?

Vårdgaranti ska de borgerliga införa. Hur det ska finansieras får vi inte veta.

Vi kommer att införa en vårdgaranti med hjälp av mera pengar från staten men vi ger inte avkall på att det är behoven som ska vara avgörande. Vi vill inte som moderaterna skapa gräddfiler i vården.

Sjukvårdspartiet vill ha inflytande över landstinget. Partiet vill vrida klockan tillbaka till en tid då färre människor fick sämre vård till högre kostnad än i dag. En röst på sjukvårdspartiet är ett större hot mot sjukvården Dalarna än vad som går att förestäIIa sig.

Därför frågar jag de borgerliga om de bestämt tar avstånd från sjukvårdspartiets politik och avvisar allt samarbete med sjukvårdspartiet om det skulle bli så att partiet får en eller annan plats i landstingsfullmäktige?

Det är alltså inte mycket som fp, c, kd och m har gemensamt när det gäller att trygga framtidens sjukvård i Dalarna.

Men moderaternas främste företrädare i Dalarna, Jan Wiklund, vill inte längre skrota landstinget. Enligt tidningsuppgifter har han sagt, att det har man resonerat ihop sig om i sommar. Kan väljarna lita på det beskedet?

ALF JOHANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons