Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roterande farlig cirkus

Annons

En rondells primära uppgift är att på ett rationellt sätt underlätta trafikflödet där vägar och körbanor korsar varandra och därmed också öka trafiksäkerheten.

Det optimala när det gäller såväl effektivitet som trafiksäkerhet är att trafikanterna har fri sikt över rondellen så att man redan före inträdet i rondellen kan bedöma situationen.

Detta är speciellt viktigt också ur miljösynpunkt för den tunga trafiken som då i många fall kan undvika att behöva stanna och sedan starta med mycket stora avgasutsläpp som följd.

Men som i så många andra städer har man av någon outgrundlig anledning på många olika sätt skapat förutsättningar för att minska sikten genom rondellen och dessutom uppfört olika slag av konstverk som naturligtvis mer eller mindre distraherar bilförare.

Så har nu också skett i Ludvika där man med stolthet har invigt vår nya rondell med tillhörande siktförsämring och distraherande konstverk.

Inget ont om konstverket men det ska placeras på en plats där människor kan avnjuta det i lugn och ro.

Det totala konstinnehållet i rondellen minskar trafiksäkerheten och skulle vissa bilförare bli så fascinerade av konsten som konstnären hoppas, blir det en roterande farlig cirkus.

I dessa besparingstider kan man också ställa sig frågan om inte den totala utsmyckningskostnaden exempelvis istället skulle ha använts till att göra ett vettigt staket mellan Valhallavägen och järnvägen som i dag utgör en skamfläck för Ludvika till skillnad mot ett fint konstverk.

BENGT FORSBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons