Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risker med genmodifiering

Annons

Svar till Henrik Unné:

Svenska Naturskyddsföreningen (SNF), bioteknikföretag, Lant-brukarnas riksförbund och en rad aktörer är ense om att odling av genmodifierade organismer (GMO) måste ske med hänsyn till miljörisker. Däremot går åsikterna ibland isär om hur riskerna bör hanteras. SNF har ansett att lagarna om odling av GMO måste skärpas, något vi nyligen fick gehör för då bättre regler trädde i kraft.

Detta folkrörelsearbete är en demokratisk hörnsten, men anses av Henrik Unné syfta till "att förstöra människans liv på denna jord". Tolkningen är sällsynt vulgär och överträffas endast av Nya Ludvika Tidnings rubrik att "miljörörelsen hatar mänskligheten".

Dessbättre vill miljörörelsen skydda miljön för både människan och annat liv. Det kan ske på flera sätt; användning av GMO kan vara ett. Men innan GMO används bör flera aspekter beaktas, bland annat miljörisker, konsumenternas krav på märkning, och behovet av regler för miljöskadestånd.

I dag är läget otillfredsställande på dessa punkter. Därför anser SNF, liksom många andra organisationer och några medlemsstater i EU, att kommersiell odling inte bör ske i dagsläget. SNF har utvecklat detta i olika artiklar, och både världsledande gen-teknikforskare och konsumentföreningar har ställt sig bakom våra krav.

Dialogen om hur gentekniken bör tillämpas är värdefull och diskussionen bör hållas högt i tak. Men i en god demokrati faller ett ansvar på varje debattör att res-pektera andras åsikter. Endast på det sättet kan vi långsiktigt gynna människans liv på denna jord.

MIKAEL KARLSSON ORDFÖRANDE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons