Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Snötäcket håller inte alls på att försvinna

Annons

Svar till insändaren "Ja, ni bör sitta som klistrade framför vinter-os – för allt färre länder kan erbjuda vintersport" som publicerades i DT den 9/2:

Ingela Björck menar 9/2 att det är självklart att snötäcken kommer att minska och väderkatastroferna bli vanligare, till följd av klimatförändringarna. Jag kan konstatera att detta då i alla fall inte har hänt ännu.

Rutgers University har ett Global Snow Lab, som sammanställer statistik över snötäckt yta på norra halvklotet månad för månad, sedan 1967. Trenden för hösten och vintern är faktiskt att snötäcket breder ut sig.

På våren har det skett en minskning, förmodligen för att snön smälter tidigare. Snön verkar inte alls vara på väg att försvinna för gott.

Vad gäller väderkatastroferna, naturkatastrofer orsakade av extremt väder, så har IPCC skrivit en specialrapport om sådant, SREX.

Statistik har samlats in vid Emergency Events Database, EM-DAT. De, liksom alla experter på området, kan berätta att det har inte varit någon ökning. Extremväder har inte blivit vanligare på senare tid. Tvärtom är trenden en nedgång sedan 2000.

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons