Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Självklart har vi på Försäkringskassan empati – men vi måste också följa lagen

Annons

Svar till insändaren " Kan någon som jobbar på Försäkringskassan sova en enda natt med gott samvete?" som publicerades i DT den 3/1:

Insändarsignaturen "Johan Torro i Borlänge" riktar djupt orättvis, och i vissa delar osmaklig, kritik mot mina medarbetare på Försäkringskassan. Alla har naturligtvis rätt till sin åsikt men det är också viktigt att dessa åsikter bygger på korrekta fakta och kunskap kring hur förvaltningen i Sverige fungerar.

Det är regering och riksdag som ytterst ansvarar för de lagar och regler som styr rätten till sjukpenning och andra ersättningar som Försäkringskassan administrerar. Försäkringskassans uppgift är att bedöma rätten till sjukpenning. Bedömningen görs utifrån uppgifterna i ansökan, läkarintyget och lagstiftningen.

Sjukförsäkringen är en omställningsförsäkring som ska göra det möjligt för den som blivit sjuk att under en tid, ibland kortare och ibland längre, kunna rehabilitera sig för att kunna återgå i arbete. I de allra flesta fall kan man återgå till sitt ordinarie arbete men det kan också innebära att man behöver titta på andra arbeten som passar bättre i en ny livssituation.

Cirka 97 procent av alla som ansöker om sjukpenning beviljas i dag ersättning. Vi försöker med all vår kunskap och empati möta de som är i kontakt med oss samtidigt som vårt uppdrag är att följa lagen och fatta rättssäkra beslut.

Mats Hedlund, områdeschef, Försäkringskassan Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons