Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: S visar på stor okunnighet om företagsekonomi – företag måste kunna gå runt

Annons

En kommentar till debattartikeln "Lägger du ner din verksamhet på grund av ett förbud mot vinster på över sju procent ska du kanske inte driva skola" som publicerades i DT den 6/6 och som var skriven av Liza Lundberg och Mari Jonsson, Socialdemokraterna:

”Som vanligt” när vänsterpolitiken, med Jonas Sjöstedt i spetsen, uttalar sig om företagsvinster, visar man upp en stor okunnighet i företagsekonomi.

Det förslag som regeringen är beredd att genomföra innebär att vinsten skall begränsas till 7 procent på arbetande (eget) kapital.

Vård- och omsorgsföretag samt utbildningsföretag är tjänsteföretag och har i regel lågt arbetande kapital eftersom man inte har behov av stora investeringar i maskiner, byggnader och andra fasta tillgångar.

Arbetande kapital i tjänsteföretag består ofta av en kassa för att betala löner och driftskostnader som förbrukningsmaterial, lokalhyror, el med mera.

Att begränsa vinsten till 7 procent av arbetande kapital i ett tjänsteföretag innebär att vinsttaket i praktiken kan bli mindre än 1 procent av årsomsättningen, felräkningspengar på en årsbudget.

Vem vågar driva företag om det inte går att skapa en solid verksamhet?

Vem vågar leverera varor, hyra ut lokaler med mera till företag som inte har en god soliditet?

Kommunerna får i regel bra betalt för att hyra ut lokaler till omsorgsföretag och skolor och torde vara de enda aktörerna som vågar ha ett affärssamarbete med insolventa företag.

Övriga leverantörer till välfärdsföretag torde med stor säkerhet kräva förskottsbetalning om välfärdsföretaget inte kan redovisa en god likviditet, vilket i sin tur innebära att privata välfärdsföretag riskerar att stå helt utan möjlighet att betala driftskostnader och löner, trots att man går med vinst. Följden blir då att skaffa mer kapital till företaget eller konkurs.

Vem sätter in kapital i en verksamhet som inte är lönsam? Bankerna säger absolut nej.

Privata banklån för att finansiera ett olönsamt företag är enbart dumdristigt.

Likviditet har aldrig varit ett landstings eller kommunalt problem men är en krass verklighet i företagsvärlden.

Vem vågar driva företag med regeringens förslag till vinstbegränsning?

Rätta mig gärna om jag har fel när det gäller beräkningsgrunden för vinsttak, då skall jag tänka om.

Bernt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons