Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Rektor Carlsson ska ha beröm för sitt försök till pragmatiskt lösning för studenterna

Annons

Bilden som målas upp på ledarsidan (31/5) i krönikan "Absurt att muta studenter för att fullfölja sina studier" är en av aspirerande studenter som far på suparresor i stället för att ”avlägga tentamen”, men i ivern att uppfostra såväl ungdomen som rektor Carlsson tappas både nyansen och den sakliga grunden.

Resorna ifråga har tidigare, åtminstone i närtid på det gymnasium vars rektor Amelia Andersdotter och Gabriel Ehrling kritiserar, skett i det undervisningsvakuum fyllt av korvgrillning och brännboll som uppstår efter att de sista kursproven avlagts (annat vore betygsmord jämförbart med att avstå det år 1968 avskaffade examensprov som skribenterna tycks tro nu missas), betygen de facto har satts och ansökan om ledighet godkänts.

Tre problem följer dock av resorna: att ett fåtal studenter ännu utan betyg av frestelsen övervinns, att en ohälsosam suparkultur sprids och att det blir veckor av undervisningsvakuum.

För sin utbildnings slutförande ansvarar givetvis ytterst gymnasisten, men rektor Carlsson skall ha beröm för ambitionen att erbjuda ett pragmatiskt alternativ till resorna och därav till att ge två av problemen en möjlig lösning.

Tidigare soltorgare

SVAR DIREKT:

Helst skulle förstås studenterna resa efter studenten. Men om gymnasiets ledning har sådana problem att hålla studenterna i undervisning sista tiden så vore det bättre att man hade möjligheten att hålla inne betygen så att hela läsåret faktiskt spelar roll.

Eller så får skolan helt enkelt avsluta sin undervisning när betygen väl är satta. Så kan studenterna gå ut i livet och börjar arbeta eller läsa vidare. Det här med piskor och morötter är aldrig helt enkelt. Men att försöka muta studenter med en fest för att de ska delta i undervisningen de själva frivilligt valt att delta i, det är enbart fel.

Gabriel Ehrling, politisk redaktör (vik).

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons