Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Naivt att kyrkan inte ska styras av politiken

Annons

De landvinningar som gjort inom Svenska kyrkan hade inte kunnat genomföras om det inte funnits förtroendevalda med en grundsyn om alla människors lika rätt och värde, menar Viktor Zakrisson, socialdemokrat & medlem i Svenska kyrkan Plintsberg

Svar till Lennart Axelssons insändare i DT 10/8 "Kyrkan ska inte styras av partipolitiska lojaliteter". De socialdemokrater som ställer upp som kandidater i kyrkovalet har bara kyrkans bästa för ögonen. Du må påskina att ”partilojaliteter” går före kyrkans väl, men så är inte fallet.

LÄS MER: INSÄNDARE: Kyrkan ska inte styras av partipolitiska lojaliteter

Vi socialdemokrater som är medlemmar i Svenska kyrkan ser kyrkan som en viktig del i samhället, och därför bör den också styras av förtroendevalda som står upp för alla människors lika rätt och värde.

Det gör alla våra socialdemokratiska kandidater i kyrkovalet. Vår ideologi är grunden för hur vi vill att såväl samhället som samhällsviktiga institutioner, som Svenska kyrkan, ska styras.

Jag som socialdemokrat känner stolthet över att den rörelse jag tillhör har drivit fram att även kvinnor kan bli präster och att samkönade par kan vigas i Svenska kyrkan. Det är landvinningar som inte hade gjorts om det inte funnits förtroendevalda med en grundsyn om alla människors lika rätt och värde.

Hur man än ser på Svenska kyrkan, troende eller ej, så är den viktig i dagens samhälle. Det är en fyr av medmänsklighet som förvaltar oerhörda tillgångar som kommer från folket. Att då påstå att kyrkan inte ska styras av ”politiken” är naivt.

Vi medlemmar i Svenska kyrkan förtjänar förtroendevalda som står upp för alla människors lika rätt och värde, vi förtjänar förtroendevalda som vågar se till att kyrkan står stabilt i den kristna traditionen men ändå utvecklas i takt med övriga samhället. Det får vi om vi går och röstar på socialdemokraterna i höstens kyrkoval.

Viktor Zakrisson, socialdemokrat & medlem i Svenska kyrkan Plintsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons