Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Lägg inte föräldraansvaret på förskolor – vänd dig till Socialförvaltningen om du inte orkar

Annons

Svar till debattartikeln "15 timmar i förskolan räcker inte – agera så föräldralediga slipper bränna ut sig" som publicerades i DT den 21/11:

Debattören skriver att hennes barn frågar henne såhär: "Mamma, varför får jag inte äta mellanmål på förskolan längre? När får jag göra det igen?"

Det debattören rimligtvis kan svara sitt barn är att hon längtar efter barnet och inget annat vill än att äta mellanmål med henne nu när tillfälle ges. Sedan kan debattören i tysthet trösta sig med att du för en kort kort stund i livet slipper stressa iväg till förskolan med halva garderoben som barnet ska ha utomhus, inomhus och när olyckor sker.

Att debattören slipper skynda med att kasta in barnet över frukosten innan förskolan dukar av "frukostbuffén" som är öppen 30 minuter och som alla 19-24 barn ska hinna ta av. Att hon slipper komma sent till jobbet för att senare komma på att hon visst glömde de fodrade stövlarna, vantarna och mellanlagret av kläder.

Äsch, barnet får nog låna av förskolan tänker kanske debattören, och drar sig till minnes de gånger hon kommit för att hämta och sett barn i regn och rusk utan anständiga kläder och utan vantar. Med ångesten i magen går hon vidare i tankarna. Förskolan är tyvärr mer av ett dagis i dag än vad dagis var förr och det beror främst på nedprioriteringar av våra politiker. 

Debattören skriver att hon inte har möjlighet att be anhöriga att ta hand om hennes barn för att få "andningspauser" och att det i slutändan kan leda till att hon blir utbränd för att hennes val att skaffa ett till barn blivit henne övermäktigt.

Låt mig då fråga: 

Är det rimligt att mina barns pedagoger ska bli utbrända för att föräldralediga ska få sina så kallade "andningspauser"? 

Är det rimligt att mitt barn får mindre tid med pedagoger medan jag jobbar för att föräldralediga vill ha andningspauser i sitt föräldraskap genom att låta deras äldre barn gå heltid på förskolan? 

Föräldraansvaret får inte läggas på förskolor. Orkar du inte med barnen får du vända dig till Socialförvaltningen som kan ge dig stöd och hjälp vid behov. 

Avslutningsvis vill jag tacka alla fantastiska pedagoger som kämpar mot alla odds med att tillgodose våra barns behov med de knappa resurser ni har. Tack! 

Utmattad, lycklig, trött, och välsignad småbarnsmamma och arbetare. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons