Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Jo, förbudet mot mobilanvändande i bilen behövs - räcker inte att hänvisa till vårdslöshet

Annons

I en ledare i DT den 7/12 ondgör sig Malin Lernfelt över att det från och med den 1/2 blir förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen.

Lernfelt frågar sig om det är själva samtalet som är problemet. I så fall menar hon, att det även borde bli förbjudet att prata med passagerare eller ha skrikiga ungar i baksätet.

Men det är väl ändå en stor skillnad att prata i bilen mot att sitta och ”flippa” på telefon eller annan kommunikationsutrustning?

Lernfelt  anser också att det blir olagligt att ”ringa till förskolan och tala om att du är försenad när du sitter fast i en stillastående bilkö.”  Men snälla nån, stanna efter vägkanten och ring eller använd handsfree (om du har sådan). Och beträffande koordinater i GPS:en, så knappar man väl in dessa innan man åker i väg - eller?

Jag säger, äntligen skärps lagen från december 2013 – som var en halvmesyr – och som innebär att en förare inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett sådant sätt att hen håller den i handen.

Alla dessa avåkningar med långtradare, bussar med mera, som sker utan någon rimlig förklaring eller för att fordonen kommit för nära dikeskanten, tror jag i de festa fall kan förklaras av att chauffören använder surfplattor eller telefoner.

Med nuvarande lag är det svårt att konstatera att en olycka orsakats av att man har hanterat mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning.

Att hänvisa till lagen om vårdslöshet i trafik är som att ha fri fart och inga fartkameror och beivra först när en olycka skett på grund av för hög hastighet.

Melker Andersson, Hedemora  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons