Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Jo, Falu kommun har en sund ekonomi och positiv utveckling

Annons

Staffan Mark har i flera inlägg ifrågasatt om Falu kommun överhuvudtaget har något som liknar en sund ekonomi. Det är bra att frågan ställs då den ger möjlighet att beskriva hur läget ser ut, där vi håller oss till fakta från kommunens ekonomiska redovisningar.

Det stämmer att Falun haft och fortfarande har en hög”pensionsskuld”, det vill säga en stor ansvarsförbindelse för kommande pensionsutbetalningar. Genom beslut har det gjorts extra avsättningar för att minska den, men framförallt har kommunens goda resultat de senaste åren gjort att vårt egna kapital växt så att det i dag (31/8) uppgår till 1 372 miljoner. Pensionsförbindelsen är 1 391 miljoner. Det innebär alltså att kommunen snart balanserar dessa två poster.

Utöver det här är det viktigt att komma ihåg att kommunen numera inte har några lån kvar. Däremot ligger lån på nästan 3,6 miljarder i bolagen som kommunen borgar för. Det är stora skulder som förstås utgör en risk utifrån höjda räntor och så vidare.

Samtidigt är värdena som finns i bolagen så mycket större, nästan dubbelt så stora som lånen! Kommuninvånarna äger alltså bolag som är värda runt sju miljarder! Det här syns också när Kommuninvest, som storlångivare, mäter kommunens risk. På en femgradig skala där fem innebär högst risk låg Falun på 3,5 2014, i dag ger Kommuninvest oss riskfaktorn 0,5.

Falun har en positiv utveckling både när det gäller befolkningsutveckling, arbetsmarknad och ekonomi. Kommunens revisorer har också i sina revisionsrapporter konstaterat att kommunen når upp till de viktigaste målen för det som kallas god ekonomisk hushållning.

Susanne Norberg (S), kommunalråd och kommunstyrelsensordförande

Joakim Storck (C), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons