Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Ja, stafettsjuksköterskor är bra för patientsäkerheten

Annons

Svar till insändaren ”Tjänar även patienterna på Bergs skatteförslag?” som publicerades i DT den 5/3:

Man kan lätt få intrycket att signaturen ”LD-anställd” gärna skulle säga upp sig och arbeta som inhyrd personal för en högre lön.

Upplysningsvis har landstinget en personalpool dit sjuksköterskor med specialistkompetens inom bland annat kirurgi och medicin kan anmäla sig. Arbetet kräver att man kan hoppa in med kort varsel på olika avdelningar men lönerna är i nivå med vad bemanningsfirmorna betalar.

Det skadar heller inte att bredda perspektivet något i debatten. Landstingens personalkostnader uppgår till drygt fem miljarder kronor per år. Innan förbudet uppgick kostnaden för hyrsjuksköterskor i hela landstinget till 21,7 miljoner kronor.

Hyrsköterskorna utgjorde alltså endast ungefär fyra promille av landstingets totala lönekostnader.

Vi moderater har flera gånger sagt att vi vill göra oss oberoende av bemanningsföretagen. Däremot ser vi dem som ett komplement i akuta lägen, vid vårdtoppar och när köerna till operationsborden växer.

Det finns alltså inget bestämt svar på hur länge och i vilken omfattning vi vill använda oss av hyrsjuksköterskor. Det bästa vore förstås om landstinget klarade av att leverera det som medborgarna har rätt att kräva utan att behöva anlita inhyrd personal.

Jag vänder mig även mot påståendet att stafetterna påverkar patientsäkerheten negativt. De nya medarbetarna kommer in med rätt kompetens och tar de pass som arbetsgivaren bestämmer, vilket inte sällan innebär arbete på obekväma tider.

Stafettpersonalen utgör en förstärkning och en avlastning för den ordinarie personalen. Det om något borde minska risken för olyckor och bidra till patientsäkerheten.

Ulf Berg, oppositionsråd, Moderaterna

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons