Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renovera bostadspolitiken!

Annons

En makalös kapitalförstöring har skett här i landet under de senaste tio åren. Nästan 30 000 moderna lägenheter har rivits.

Detta har underlättats av att de beslutande politikerna inte betalar förlusterna med egna pengar. Utan med dina och mina skattepengar.

De privata fastighetsägarna kalkylerar på ett försiktigare sätt eftersom de riskerar sitt eget kapital. De glömmer inte heller att sätta av pengar i reserv inför kärva tider.

Flertalet av de rivna husen ägdes av allmännyttan, kommunernas bostadsbolag, som anser att det är fult att tjäna pengar på bostäder.

Många av bolagen kan därför inte bygga upp något eget kapital. Detta gör bolagen extremt känsliga för hyresförluster på grund av tomma lägenheter.

Enligt lagen ska allmännyttan vara hyresledande. Den vill därför inte sänka hyrorna i ett outhyrt hus då detta kan leda till sänkningar i kommunens övriga fastigheter. Man river hellre än man hyr ut. Detta är en huvudlös kapitalförstöring. Det är dags för en helrenovering av den svenska bostadspolitiken. Hur länge kan regeringen unna sig lyxen att inte göra någonting?

TAGE SANDMARK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons