Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena fakta om svenskens supande

Annons

Vi dricker som aldrig förr. Kombinationen av den traditionella helgkonsumtionen och det nya kontinentala drickandet, med ursprung i Medelhavsländerna, är orsak till en enorm ökning i alkoholkonsumtion de senaste åren.

Vi i Sverige anpassar oss till en annan dryckeskultur, i vilken man dricker oftare men i mindre mängder, samtidigt som helgsupandet inte visar några tecken på att minska.

År 2001 drack varje svensk i genomsnitt 9,2 liter alkohol. Personer mellan 18 och 29 år dricker mest.

När det gäller yngre ungdomar uppger 75 procent av niondeklassarna att de är alkoholkonsumenter och var fjärde elev i årskurs nio dricker motsvarande fyra burkar starköl en gång i månaden eller oftare. Det blir allt vanligare att 13-åringar med hög promillehalt i blodet ligger och kräks på Maria Ungdom.

I skenet av detta är det bortom mitt förstånd hur vår restriktiva svenska alkoholpolitik stegvis monteras ner, till förmån för alltifrån längre öppethållande på Systembolaget till flotta alkoholannonser i livsstilmagasin. Än mindre begriper jag att det finns människor som tycker att detta är bra, som tycker att det är upp till individen, och hennes välsignade frihet, att själv bestämma över sin alkoholkonsumtion.

Låt mig berätta en sak. Alla kan inte det. Tio procent av oss klarar inte av att dricka alkohol, Tio procent av oss är något som kallas alkoholister.

Fram för lite solidaritet och medmänsklighet med dessa människor! Fortsätter det så här kommer många av dagens ungdomar att vara morgondagens alkoholister.

Detta är ren fakta, som inte på något sätt får glorifieras.

ANNA LUNDELL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons